Thursday, July 5, 2012

Chris Morris – Four Lions - K. Nikopensius 2012


Alguses polegi väga aru saada, mis film see selline on. Tundub olevat tõsine, väga elutruu, kuid uskumatult debiilne. Tegelaskujud on emigreerunud moslemid Londoni lähedalt. Võiks nagu naerda, aga ei tohi. Keegi laseb varese pommiga õhku, teised õhivad aastavahetusel mikrolaineahju. Kui sellise ülimalt musta huumoriga ei ole kokku puutunud, ei oskagi midagi arvata. Isegi ei julgeks arvata, sest kes teab – kõik ei saa naljast ühtemoodi aru ning enne kui arugi saame, on meile pomm alla sokutatud. Aga ikka naerame. Kas mitte naermine ei pikenda eluiga?

Neljast liikmest koosnev punt tegutseb koos eesmärgil midagi suurt õhku lasta. Üks neist on inglane, kes neelab telefoni sim-kaarte. Teine on moslemist abikaasa ja isa, kes tundub pundist kõige normaalsem ebanormaalne. Kolmas on moslemist lollike, kelle isa sööb ööliblikaid ja kes ise kannab peas pappkasti. Neljas on lihtsalt mingisugune vaimse puudega.

Samal ajal kui kaks neist sõidavad Pakistani treeninglaagrisse, osaleb al-quaida-meelne inglane avalikul sotsiaalsel debatil, olles eelnevalt meedia tähelepanu pälvinud tornikujulise koogi viimisega sünagoogi 11. septembril.

Kaks noort lõvi naasevadki Pakistanist, olles kogemata lasknud õhku oma enda mehed. Kõigest hoolimata otsustavad nad minna kambakesi Londoni maratonile, kostümeerida end maskottideks ning lasta end õhku apteegis, kebabi putkas või lihtsalt inimtühjal tänaval, kogemata. Siinkohal ma ei hakkaks parem kõnelema filmi sotsiaalsetest või poliitilistest sõnumitest, sest neid pole. Sellegipoolest on film hea musta huumori näide, mida võib ilma suure kärata piiluda kodus teki all. Siis ei pea muretsema, et keegi sind orbiidile lennutaks. Naergem terviseks.

No comments:

Post a Comment