Thursday, July 5, 2012

Down Terrace - Ben Wheatley - K. Nikopensius 2012


Down Terrace on pingestatud psühhoanalüütiline film, mille huvitavad tegelaskujud viivad meid nende peapeale pööratud väga isiklikku maailma. Tegelaste arengut märkame terve filmi vältel kolmanda isiku rollist. Märkimisväärseks teeb selle see, et kaamerapildis on vaataja üks neist. Lähivõtteid on palju, pingestatud emotsionaalne hoiak ei lase meil vaatajana kitsast toast või koridorist lahkuda. Kohati on nii satiiriline, et olukord on naljakas ning hämmastavalt vägivaldne. Tuleb ehk nentidagi, et tavapärase inglise filmile nii omane, et vaadeldav on prinsiip „kõik-peavad-surema”.

Keskmes on pere, kelle hulgas me kui vaataja viibime. Seetõttu on võimalik kogeda iga tegelaskuju personaalset ruumi ja hingemaailma. Tervikuna proovib see perekond välja selgitada oma perekondliku illegaalse äri infolekitajat, nägemata või mõistmata perekonnasiseseid pingeid.

Vaataja tunnetab mingis filmietapis, et pöörasele olukorrale leiduks justkui lahendus ja must-hallid tegelaskujud tunduvad sümpaatsetena. Siis aga võtab tegevustik järsu kannapöörde ja meie tegelased teevad midagi täiesti ootamatut ja järelemõtlematut. Tegevustik on segamini paisatud, olukord on keeruline. Kuidas lahendada olukord kõigi osapoolte kasuks – nii palju kui osapooli veel alles on? Võib-olla ei peaks sellele lähenema nii ratsionaalselt. Mõtleme, kuidas lahendaks selle tavapärane inglise filmistsenarist – likvideerime probleemi likvideerides inimese.

No comments:

Post a Comment